Terug naar > Actueel
Pas op: ergonomische muizen!

Vandaag als ontbijt-TV: “Wist je dat?” op RTL4. Nieuwsgierig als ik ben, en ervan overtuigd dat er veel is wat ik niet weet, ben ik even blijven hangen. En toen kwam ook nog eens de “ergonomische muis” voorbij. Een computermuis, wel te verstaan.

(bron: handshoemouse.com)

Lekker basaal ergonomisch onderwerp, waar ik mezelf ook in verdiept heb. Na gebruikelijke bangmakerij van 1 op de 6 mensen die last heeft van RSI en 2 miljoen mensen die risico lopen, alleen al in Nederland, kregen we de oplossing te zien. Deze blijkt de Handshoe mouse te heten. Op de website ronkt het verder: “The Only Truly Ergonomic Mouse on the Market” en “The Ultimate Solution to Prevent RSI and Carpal Tunnel Syndrome”. En verdomd, er ligt fatsoenlijk wetenschappelijk onderzoek aan ten grondslag van o.a. de Erasmus Universiteit. Dat onderzoek toont vooral aan dat bepaalde spierspanning afneemt bij gebruik van deze muis in vergelijking met traditionele muizen. Waarom raak ik dan toch geïrriteerd?

Ergonomie gaat over het afstemmen van de taak op de capaciteiten (en beperkingen) van de mens. Dan ligt de ultieme oplossing dus niet in welke muis je gebruikt, maar in de taak die je uitvoert. Natuurlijk, gegeven een bepaalde taak is dit wellicht de minst slechte muis. Maar geen woord wordt er gerept over de invloed van de taak. Ook houdt de definitie van ergonomie in dat een product op zich nooit ergonomisch kan zijn. Dat kan alleen in afstemming met taak, mens en omgeving.

Een leuke illustratie hiervan heb ik gepikt van collega Floris Asselbergs. Hij vroeg aan cursusdeelnemers: is dit een ergonomische stoel?

Het laat zich raden dat vrijwel iedereen antwoordde: NEE. De meesten hadden een beeld van verstelbare zitting en rugleuning, zachte kussens etc. Toch is het juiste antwoord: “dat hangt ervan af”. Wat wil je met deze stoel, voor wie is hij bestemd? Voor een ongenode gast zou dit wel eens een prima ergonomische stoel kunnen zijn.

Conclusie: als je het woord “ergonomisch” als bijvoeglijk naamwoord gebruikt ziet, pas dan op! En pas overigens ook op voor reclameprogramma’s vermomd in een populair wetenschappelijk jasje.

16 mei 2015 – door drs Richard van der Weide EurErg

Datum van publicatie

16 maj, 2015

Category

Tags