Terug naar > Actueel
Een DJ in de operatiekamer?

Afgelopen week verscheen er in de media het bericht dat ‘ruim de helft van de Nederlandse chirurgen wel eens naar muziek luistert tijdens het opereren’ en dat ’15% dat altijd doet’
Bij het luisteren naar muziek tijdens het werk spelen een aantal overwegingen een rol. Bij bepaalde standaardhandelingen kan het luisteren naar muziek helpen om in een zogenoemde ‘flow’ te komen of om een juist niveau van ‘arousal’ te behouden om het werk goed uit te voeren (Arousal kan gezien worden als een mate van ‘alertheid’ van de hersenen). Zo kan het luisteren naar muziek op een lange boerenweg in het prachtige Drentsche landschap je helpen om alert te blijven. In een drukke stad als Amsterdam is dan veelal verstandiger om geen muziek te draaien omdat je hersenen te veel prikkels moeten verwerken.

Maar hoe moet men hiermee omgaan in een werksituatie? Mag een piloot bijvoorbeeld naar muziek luisteren? Of een goederenmachinist? Als een arts wil luisteren naar muziek tijdens een operatie heeft dit invloed op de rest van operatieteam: Als een anesthesioloog een patiënt onder narcose brengt is dit een apparatuur-intensief proces, dit gaat samen met auditieve en informerende alarmen, die moet hij kunnen horen. Tijdens de operatie zelf is het afhankelijk van hoe stabiel de operatie verloopt of er muziek geluisterd kan worden. OK-assistenten en artsen moet ook goed onderling kunnen communiceren, het draaien van muziek kan dat mogelijk verhinderen. Wie managet de muziek ofwel, wie managet de afleiding? Er zijn genoeg operationele overwegingen bij het besluit om wel of niet muziek te draaien op een operatiekamer. Is het tijd voor een DJ op de operatiekamer?

19 januari 2015 – door Gert-Jan Kamps MSc

Datum van publicatie

19 januari, 2015

Category

Tags